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KETCHIKAN CHARTER COMMISSION 
AGENDA STATEMENT 

NO. I-2 
 
MEETING OF March 25, 2005 
 

 
ITEM TITLE 

 
Amend Article X, Section 10.09 (b):  Port 
Payment in Lieu of Taxes 
 
SUBMITTED BY Glen Thompson 
 
 

 
SUMMARY STATEMENT 
During the Commission meeting of 3/11/05 there was considerable discussion regarding Payment 
in Lieu of Taxes (PILT) both from the Utility and from the Port.  The following are excerpts from 
that meeting’s minutes:  THOMPSON asked if AMYLON had any suggested language to insert in 
8:03 (e) and 10:09 (b) to further specify distribution of the PILT.  AMYLON read from 8:03 (e), 
“The Assembly may require the municipal utilities to annually pay to the Municipality and/or service 
areas as designated by the Assembly an amount reasonably estimated to be not more than the 
amount that said utilities would pay in taxes, assessments or charges if subject to all such taxes, 
assessments, or charges.”  AMYLON said that he would suggest that the language be sent to the 
two attorneys for their review. He said the same phrase could be inserted in Section 10.09 (b), 
“The Assembly may require the municipally owned Port to pay annually to the Municipality and/or 
service areas as designated by the Assembly a payment in lieu of taxes.”  He said the same 
language as in 8:03 (e) might be carried over, “not more than the amount that said Port would 
pay in taxes, assessments or charges if subject to all such taxes, assessments, or charges.”  
AMYLON said the Assembly may want the discretion to determine what service areas may be 
reasonably entitled to a PILT. There are some service areas that encompass off-road areas of the 
Borough and it might not be appropriate for them to be receiving PILT. 
 
A further suggestion from that meeting’s minutes suggested more changes to 10.09(b) as follows: 
FINNEY wanted to know if those were the only two, the utilities and the Port.  Are there other 
potential enterprise funds that might be included in the assessment of a PILT?  THOMPSON said 
that he was thinking that under Article X, Finance, rather than limiting it to the Port in section 
10:09 (b), it could say, Municipally Owned Enterprise Funds.  If they determine, since it’s under a 
“may”, the Assembly would have the option, and certainly the Port falls under that, but the Airport 
may fall under that.  He asked AMYLON if he thought there would be objection to including all the 
enterprise funds?  AMYLON said no.  THOMPSON reviewed the proposed changes:  In 10.09 (b) 
the word Port is taken out of the title and leave it just as Payments in Lieu of Taxation.  The 
Assembly may require the municipally owned enterprise funds to annually pay to the Municipality 
and/or service areas as designated by the Assembly a payment in lieu of taxes not more than the 
amount that said enterprise funds would pay in taxes, assessments or charges if subject to all such 
taxes, assessments, or charges. 
CONTINUED 
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Steve Schweppe commented on 3/21/05, saying:  As for the language for enterprises, I would 
replace "municipally owned enterprise funds" with "designated enterprise funds" since all 
enterprise funds are municipally owned but may not be strict enterprise funds in the accounting 
sense but treated as such by the Assembly.  You do not need to say "designated by the Assembly" 
since the Assembly is the only authority to designate either directly or by revokable delegation. 
 
RECOMMENDED MOTION:   
 
"I move to amend Article X, Section 10.09 (b) as follows:  Port Payment in Lieu of 
Taxation:  The Assembly may require the port municipally owned enterprise funds to annually 
pay to the Municipality and/or service areas as designated by the Assembly a payment in lieu of 
taxes not more than the amount that said enterprise funds would pay in taxes, assessments or 
charges if subject to all such taxes, assessments, or charges. 
 
 
 


